Група американски създават сборник от новели, чийто сюжет наподобява литературната класика

...
Група американски създават сборник от новели, чийто сюжет наподобява литературната класика
Коментари Харесай

Вдъхновени от Covid-19, писатели създават съвременна версия на „Декамерон”

Група американски създават сборник от новели, чийто сюжет прилича литературната класика „ Декамерон ”. Участие взимат някои от най-популярните създатели зад Океана, а самодейността цели да поддържа писателите в обстановката на продължаващата световна пандемия.

Книгата е въодушевена от класиката на Джовани Бокачо, която споделя за действителността по време на чумната зараза. В модерната версия сюжетът показва обстановката, в която живеем през днешния ден с .

Героите на „ Декамерон ” са 10 младежи, които желаят да избягат от тъжната действителност на и се скриват в имение отвън Флоренция. Всяка вечер всеки от тях споделя история, с цел да запълват своите вечери. А героите в „ Четиринадесет дни: неразрешено събиране ” са десетима нюйоркчани, които скрито се събират в апартамент в Манхатън и също си описват увлекателни истории.

Идеята е на писателя Дъглас Престън, който споделя пред The Guardian: „ Хрумна ми, че концепцията на „ Декамерон ” може да бъде пренесена в съвремието и може да включи нюйоркчани, затворени в жилищна постройка по време на Covid, които се събират всяка вечер на покрива и си описват истории, с цел да минава времето – всевъзможни истории: занимателни, скандални, трогателни, ужасяващи, трагични или злокобни ”.



Дъглас Престън

Сред основателите на актуалния „ Декамерон ” са Джон Гришъм, Маргарет Атууд, Диана Габалдон, Ема Донахю и други Всеки от тях обаче остава неизвестен до края на книгата, където излиза наяве кой публицист коя история е основал. Така четенето се трансформира в занимателна литературна мистерия, а фокусът е върху текста, а не върху известните имена на създателите.

Очаква се „ Четиринадесет дни: неразрешено събиране ” да излезе от щемпел напролет на 2022 година, а приходите от продажбите да бъдат дарени на Гилдията на създателите, която работи в поддръжка на американските писатели.

 



 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР